Schutte: Start bouw Amaris De Veste Naarden


Op woensdag 28 november werd officieel gestart met de nieuwbouw van Amaris De Veste in Naarden. De heer M. Adriani, wethouder gemeente Naarden, de heer P. Boerenfijn, directeur Habion, en de heer J. den Ouden, bestuurder van Amaris Zorggroep, gaven op het bouwterrein het officiƫle startschot in aanwezigheid van tientallen bewoners, vrijwilligers en genodigden.

Na afloop van het officiƫle gedeelte was er een gezellig samenzijn in de tijdelijke huisvesting van woonzorgcentrum Amaris De Veste Naarden.

officieel startschot amaris de veste naarden

Foto: officieel startschot Amaris De Veste Naarden

Schutte bouw & ontwikkeling realiseert in opdracht van Habion de nieuwbouw voor het woonzorgcentrum Amaris De Veste. Het oude gebouw voldeed niet meer aan de wensen van ouderen van nu, bovendien is er behoefte aan meer zelfstandige woningen voor senioren. De nieuwbouw verrijst op de bestaande locatie net buiten de Vesting van Naarden, in een groene omgeving. Schutte bouw & ontwikkeling realiseert een nieuw, prettig gebouw waar bewoners zich thuis kunnen voelen en gebruik kunnen maken van een breed aanbod aan service, zorg en verpleging.

Het nieuwe woonaanbod

De nieuwbouw van de woonzorglocatie omvat de realisatie van een woonzorgcentrum en zelfstandige huurwoningen. Het woonzorgcentrum biedt 40 zorgappartementen en 24 plaatsen voor mensen die psychogeriatrische zorg nodig hebben. Elk zorgappartement (met circa 55 m2 gebruiksoppervlakte) heeft een woonkamer en een slaapkamer, een badkamer en een kleine berging. Verder biedt het woonzorgcentrum plaats aan een ruim opgezet restaurant met eigen keuken, een kapsalon, winkeltje en een praktijk voor fysiotherapie.

Kleinschalig wonen

De 24 plaatsen met psychogeriatrische zorg volgen het concept van kleinschalig wonen. Het gebouw is zo ingedeeld dat er drie kleinschalige woongroepen van bewoners die psychogeriatrische zorg nodig hebben kunnen wonen. Elke woongroep telt 8 personen en voert onder begeleiding een 'eigen huishouding'. Zij delen een gemeenschappelijke huiskamer en hebben een eigen woon-slaapkamer en een eigen badkamer (totaal ongeveer 36 m2 gebruiksoppervlakte). De bewoners van de woongroepen hebben verder een (gesloten) tuin tot hun beschikking.

Zelfstandig wonen

Aan de straatkant, de Koningin Wilhelminalaan, biedt de nieuwbouw 30 huurwoningen (huurniveau vrije sector). Deze zijn bestemd voor zelfstandig wonende ouderen die het prettig vinden dat zorg en voorzieningen dichtbij zijn. Deze woningen zijn 72 tot 108 m2 groot. Onder dit deel van de nieuwbouw komt een parkeerkelder met eigen plekken voor de bewoners van de woningen.

Duurzaam bouwen

De nieuwbouw wordt voorzien van een duurzaam klimaatsysteem. Via een systeem van warmte- en koudeopslag in de bodem (WKO) worden de gebouwen verwarmd of gekoeld. Zo hoeft veel minder gebruik te worden gemaakt van fossiele brandstof en wordt de CO2-uitstoot beperkt. De vloerverwarming geeft bovendien een comfortabel binnenklimaat en in warme zomers is koeling mogelijk zonder gebruik van airconditioning.

Voor het nieuwe gebouw zijn meer milieubewuste keuzes gemaakt. Zo wordt regenwater gebruikt voor toiletten en worden zonnecollectoren en zonnepanelen geplaatst. In alle algemene ruimten zoals het restaurant en gangen komt led-verlichting en de terreinverlichting werkt op zonne-energie. Daglichtgestuurde verlichting in kantoorruimtes en vraaggestuurde ventilatie zijn andere voorbeelden van een zo beperkt mogelijk stroomgebruik.

Meer informatie: Schutte bouw & ontwikkeling